Dit zijn de voordelen van planten op je dak

4 groendak

Misschien heb je ooit wel eens van een daktuin gehoord. Daktuinen, ook wel groene daken genoemd, is een goede vervanger voor de traditionele dakbekleding, zoals bijvoorbeeld dakpannen of bitumen. Daktuinen zijn te vinden in veel verschillende vormen, de vegetatie hangt namelijk af van de omstandigheden. Het is onder andere erg belangrijk dat de planten goed tegen zon en warmte kunnen en dat het onderdak niet te zwaar wordt belast. Een dak van vetplanten, een sedumdak, is in veel van deze situaties erg geschikt. De plantjes wegen weinig in verhouding met andere planten en kunnen goed tegen de hitte. Het gebruik van een daktuin heeft veel voordelen voor zowel het milieu als je portemonnee.

Voordelen voor het milieu

Een daktuin biedt een goede leefomgeving voor verschillende soorten insecten, spinnen, vlinders en bijen. Beestjes die essentieel zijn voor de voedselketen en onze wereld. Daarnaast zorg meer groen in de stad voor minder wateroverlast. Steden bestaan voor een groot gedeelte uit beton en steen, waardoor het water niet goed kan worden afgevoerd. De grote hoeveelheid steen en beton zorgt er daarnaast voor dat een stad veel warmte vasthoudt. Een daktuin geeft deze warmte weer terug aan de natuur, waardoor de opwarming wordt verminderd en op een natuurlijke manier wordt gereguleerd.

Je kan veel geld besparen met een daktuin

De voordelen van een daktuin gaan verder dan alleen een positieve impact op het milieu. Ook voor je portemonnee is het aanleggen van een groendak een goede toegevoegde waarde. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beter geïsoleerd huis, waardoor je minder hoeft te stoken? Dit scheelt toch al gauw een flink bedrag per maand. Wanneer je je huis op deze manier verduurzaamd, zal ook de waarde van je woning aanzienlijk stijgen. De verwachting is dat woningen met duurzame aanpassingen steeds meer waard zullen worden. Een win-win situatie dus, zowel voor jou als de natuur. Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor een sedumdak met zonnepanelen.