Feiten en fabels over de waterontharder
De waterontharder bestaat al heel lang, maar heeft desondanks nog last van vele onjuiste feiten en fabels. Zo zou je niet zonder kalk kunnen en zou je kalk ook kunnen filteren met een sterkte magneet. Je kunt wel zeggen dat ik medelijden heb met de consument die van plan is om een waterontharder te kopen, want je weet door alle onjuiste informatie niet meer wat je wel of niet moet geloven. In dit artikel ga ik je helpen om het vertrouwen in de informatie terug te winnen door kort en krachtig te vertellen wat wel en niet waar is.
Je lichaam heeft de kalk in het kraanwater nodig (fabel)
Dit is een uitspraak die vaak wordt gedaan, maar die nog niet bewezen is door de wetenschap. Je krijgt namelijk genoeg kalk binnen uit andere voedingsbronnen (als je een gezond eetpatroon hebt). Je kunt dus prima zonder het kalk dat na een kopen van een waterontharder niet meer in het water zit.
Kalkvrij water is beter voor je huid
Dat kalkvrij water is beter is voor je huid is door veel mensen die een waterontharder hebben geplaatst gezegd, maar is statistisch nog niet bewezen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het niet waar is. Vooral mensen met eczeem gaven aan een verbetering te zien nadat ze zich wasten met zacht water. Er is echter meer onderzoek en data nodig om dit aan te nemen als een keihard feit.
Met kalkvrij water gaan huishoudelijke apparaten langer mee
Deze uitspraak is zeker waar. Kalk veroorzaakt namelijk kalkaanslag als je het verwarmt zoals in een waterkoker of koffiezetapparaat. De aanslag zorgt ervoor dat leidingen verstopt raken en apparatuur kapotgaat. Kijk maar eens in de waterkoker als je deze een aantal maanden niet zou ontkalken. Dit is een voordeel van de waterontharder die het noemen waard is.
Met een magnetische waterontharder kan in mijn water ook ontkalken
Jammer maar helaas, ook deze uitspraak klopt niet. De magnetische waterontharders halen ten eerste geen kalk uit het water, maar zorgen ervoor dat het kalk zich niet kan hechten. Dit wordt echter beweerd, maar is nooit echt bewezen. De conclusies uit het onderzoek die beweert dat dit wel zo zou zijn worden als “zeer discutabel bestempelt”.