Kwalitatief haardhout kopen

We kunnen er helaas niet meer omheen. Als je naar buiten kijkt dan weet je dat de herfst is begonnen en dat we de kachel de komende maanden weer flink op kunnen gaan stoken. In dit artikelen wil ik je graag een aantal goede tips geven die te maken hebben met haardhout kopen. Want goed haardhout dat koop je niet zomaar. 

Droog haardhout

Dat je droog hout nodig hebt om de kachel aan te kunnen steken, dat weet natuurlijk iedereen. Echter is er nog een wereld van verschil tussen droog hout en droog hout. Bij het aanschaffen van je haardhout moet je goed kijken naar de zogenaamde “Droog hout garantie”. Dit is een soort keurmerk voor haardhout die je verzekerd dat je hout precies de goede droogte heeft voor een optimale verbranding. Dit hout is dan wel duurder, maar levert veel meer warmte op. 

Schoon haardhout

Let er ook op dat het haardhout wel helemaal schoon is. Schoon haardhout geeft namelijk een schonere verbranding wat ervoor zorgt dat je kachel geen zwarte aanslag krijgt. 

Manier van aansteken

Het is niet alleen belangrijk dat het hout zelf van goede kwaliteit is, maar ook de manier van aansteken is erg belangrijk. Door hout professioneel aan te steken voorkom je onnodige rook en vervuiling. Vaak wordt haardhout aangestoken via de Zwitserse methode. Nog nooit van gehoord? Geen probleem. Er zijn veel websites waarop duidelijker wordt uitgelegd hoe je de kachel met de Zwitserse methode aansteekt. Als je nog helemaal geen ervaring hebt dan raad ik je aan om een video te kijken. 

Soort hout

Kijk bij het kopen van je haardhout ook goed naar het soort hout dat je besteld. Dit zijn de meest populaire soorten: 

  • Dennenhout 
  • Wilgenhout 
  • Eikenhout 

Elk soort hout heeft zijn eigen eigenschappen. Er zit bijvoorbeeld verschil in hoe snel het hout verbrand, hoeveel warmte er van het hout af komt en hoe het vlammenspel eruit ziet.