Verplichting BHV? Dit zijn je plichten als werkgever

Je bent als werkgever verantwoordelijk voor je medewerkers en daarbij hoort het creëren van een veilige werkomgeving. Het is daarnaast ook verplicht om de nodige maatregelen te treffen om een dergelijke werkomgeving te kunnen realiseren. Daarbij hoort onder andere het aanstellen van BHV’ers. Het is volgens de Arbowet verplicht om een veilige werkomgeving te regelen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het is zeker nuttig om een bedrijfshulpverlener aan te stellen die je interne bedrijfshulpverlening kan organiseren. Er is dus in zeker mate verplichting BHV.

Ontdek de verplichting BHV

Hoewel je verplicht bent om te zorgen voor een veilige werkomgeving, staat er in de Arbowet niet hoeveel bedrijfshulpverleners je moet aanstellen. Hier is dus geen verplicht aantal voor. Toch wordt het aangeraden om te kiezen voor één BHV’er voor 10 werknemers. Wanneer je kijkt naar het totaal aantal medewerkers kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel BHV’ers je in dienst zou kunnen hebben. Je moet in ieder geval genoeg rekening houden met de grootte van je organisatie bij het regelen van de bedrijfshulpverlening.

Een bedrijfshulpverlener zorgt ervoor dat er snel gehandeld kan worden wanneer er sprake is van calamiteiten, zoals een brand of een bommelding. Het is dan ook aan te raden om een BHV cursus te volgen waarin je leert een beginnende brand bestrijden, alarmeren, ontruimen en levensreddende eerste hulp verlenen. Bij grote bedrijven wordt er vaak ook een Hoofd BHV aangesteld die de organisatie van bedrijfshulpverlening regelt en de leiding neemt bij calamiteiten.